Saturday, January 14, 2012

WHY me??

Kenapa tercampak di sini?? Di bumi yang cukup asing...cukup mengerikan..bumi yang never welcome u here.. not even with a smile..

Nikmatnya di bumi Malaysia.. nikmat tuu akan dirasai bagi sesiapa yang melihat dan menghargai..kalau dulu,, ade masalah sikit,, aku punya aida n neddy yg akan dengar cite aku.. kalau dulu,, aku punya along n angah kalau aku rosakkan barang orang.. kalau dulu,, aku punya ayu n ano yang boleh aku peluk n menangis.. kalau dulu, aku punye oni n arif yang akan buat aku stop crying..even dorang lagi muda dari aku,, nasihat dorang mampu buat aku berfikir dua kali.. sekarang aku hanya punya Dia dan teman seperjuangan...sama-sama mengejar ilmu, meredah salji di subuh hari demi mendapat ilmu.. yang mungkin akan diperkecilkan oleh sesetengah manusia nanti.. mereka boleh cakap,, sebab mereka tak berada di posisi aku.. yeah,, alaaa masalah macam tuu je.. tolong la jangan manja sangat.. aku?? Diam.. 

Sejak kebelakangan nie,, satu demi satu masalah datang menyapa.. Ok.. aku bukan kuat sangat..aku menangis..see,, how weak n pathetic am I... aku asyik cakap "why me??" aku buat dosa ke hari nie?? aku sakitkan hati orang ke?? silap aku ke?? (memang pun)

Then,, aku diamkan persoalan tu tuk beberapa ketika.. time goes by and my questions were answered by Him through tadabbur , dr fauziah,, my housemates, kak nisha,  kak fatin n this video..


tapi aku takde la sampai tahap nak keluar agama en.. takde la macam tuu.. cuma asyik pikir "kenapa aku??"
cuba bace jawapan die tuu.. n refer pada diri kita nie.. 

Allah datangkan kita ujian sebab Dia rindu rintihan kita..- kak nisha

Dia nak surah alah dekatkan diri kat Dia la tuu.. mungkin dalam sedar atau tak,, alah mungkin lupa berserah n tawakal pada Dia.. Dia sangat dekat.. Mengadu bukan mengeluh pada-Nya.. -mummy

Setiap orang akan mendapat ujian yang sama.. cuma bila n bagaimana ujian itu diatasi mungkin berbeza- izzah

so cara kita mengatasi masalah tuu akan membezakan kita.. menunjukkan betapa ceteknya ilmu n jahil nya kita.. okay tuu memang aku.. but now,, russia memang membuka minda n pemahaman aku.. setiap perkara akan menguji ketaqwaan, akan mengugat keimanan la.. seriously,, jangan pernah lupa pada Dia.. after what had happen,, u can only rely on Him..only Allah.. 

p/s: lepas nie insyallah semua akan jadi lebih baik even berapa banyak pun ujian.. sebab asas kehidupan itu ujian serta cabaran. Allah tidak katakan bahawa hidup ini mudah tapi Dia berjanji akan bersama-sama orang yang sabar....peringatan untuk diri sendiri.. 

2 comments:

  1. saya x pernah tgok awak nangis lgi..
    you are strong qilah.. semangat tau.. usaha dan doa tanpa henti2 pada Allah.. ^_^ love you qil..

    ReplyDelete
  2. harus ada rasa bersyukur disetiap kali ujian menjelma... , itu jelasnya membuktikan allah mengasihimu setiap masa...,diuji tahap keimanan..., sedangkan ramai terbiar dilalaikan,hanya yang terpilih sahaja,antara berjuta mendapat rahmatNya......
    allah itu merindukan rintihanmu berpanjangan, bersyukurlah dan tabahlah menghadapi ..segala ujian diberi... rahmat ujian-mestica :D

    ReplyDelete